-
Foto: Nexa Sweden - Foto: Plejd.com
-
Foto: KNX Sweden -
Foto: z-wave.com -
Foto: csa-iot.org -
Foto: bluetooth.com -
Foto: wi-fi.org
Introduktion och tips om hemautomation.
-
Automationssystem är trådlösa eller trådstyrda system för att automatisera t.ex. tända/släcka, starta/stoppa, stänga/öppna osv från valfria platser eller efter förvalda scheman, detektorer, sensorer mm.
-
Protokoll Automationssystem använder olika protokoll verkställa funktionerna. Protokollen är "dataspråk" språk med grammatik. Vissa förstår varandra bra, andra inte alls. I automation talar man då om ifall systemen är 'kompatibla' med varandra, eller inte. Men som tur är, finns det bryggor ('översättare') mellan många av protokollen, som fungerar i de flesta fall. Det finns ett stort antal olika protokoll för hemautomation här är ett urval (källa:Wikipedia):
- KNX i villan - kommunikationsprotokoll för hem- och fastighetsautomation. Från små till väldigt stora system. Dyrt, mycket framtidssäkert, mycket utbyggbart.
- ZigBee - är en trådlös teknik för hemautomation. Ikea och Philips använder ZigBee som infrastruktur för sina produktfamiljer Ikea Trådfri respektive Philips Hue. Kan finnas proprietära (företagsegna) varianter av protokollet.
- Bluetooth - är en trådlös teknik som idag även används inom hemautomation. För hemautomation används framförallt den strömsnåla varianten av Bluetooth, Bluetooth Low Energy (BLE). Ingen särkilt lång räckvidd. Mycket billig teknik, men prylarna behöver inte vara billiga för det!
- Z-Wave - är en äldre teknik för trådlös styrning och övervakning av utrustning i framförallt hem och kontor. Den blir allt mer sällsynt och har idag ersatts av Bluetooth och ZigBee.
- LPD433 - en ganska gammal trådlös teknik som använder en frekvensstandard kring 433 MHz. Den börjar bli föråldrad men användas än idag (2020) inom hemautomation. Tekniken är enkel och ger god prestanda i vissa avseenden men brister i andra avseende. T.ex. kan en trådlös termometer ha hög upplösning (delar av grader) men dataströmmen är långsam och varje datapaket tar lång tid att överföra. Tekniken medger endast kommunikation åt ett håll, och den medger således inte svar om ett meddelande har gått fram eller ej (till skillnad från ZigBee och Z-Wave som är dubbelriktade). (t.ex. Nexa har 2 olika kategorier materiel, den billigaste använder detta protokoll)
- Wi-Fi - används också för hemautomation men p.g.a. den höga effektförbrukningen (ibland flera watt) så används Wi-Fi endast till komponenter som är spänningsmatade via elnätet och sällan till batteridrivna enheter.
-
Exempel på system för hemautomation -
Här nedan listas några olika system med kommentarer. Generellt sett kräver all materiel som ska installeras i dosor, bakom strömbrytare och vägguttag etc, en behörig elektriker för installationen. Flera av systemen har också s.k. Gateways som fungerar som bryggor mellan andra system, så som t.ex. Google Alexa m.fl. (Källa: Hornbach.se):
- plejd Ett helsvenskt proprietärt system. Ansett inom elbranschen som väldigt bra system. Reltivt dyra komponenter, men funktionssäkra protokoll.
- Philips Hue Ett system från en mäktig tillverkare, specialicerat på belysning. System är från enstaka lampor som styrs med en fjärrkontroll till större system. I många av belysningarna kan både färg och ljusstyrka regleras. Senaste informationen (Nov 2023) är att användare kommer tvingas registrera ett konto hos Philips Hue för att kunna använda systemet. Om det i sin tur kommer att ge några fördelar, t.ex. fjärrstyrning från var som helst via mobilt bredband, eller bara en möjlighet att sända reklam till systemanvändare, är inte känt i dagsläget.
- Wiser Även detta system från en mäktig tillverkare, Schneider Electric. Systemet innehåller uppkopplade strömbrytare, sensorer, dimmer, vägguttag mm, och en webkamera.
- Malmbergs Det här är en tillverkare som särskiljer sig lite från vanliga s.k. smarta hem-produkter, med bland annat flera olika typer av flervalsströmbrytare, att manövrera de s.k. puckarna med. Priserna förefaller också relativt låga.
- Nexa Nexa har två olika system, det billigare är 433MHz LPD433-protokollet, med envägs kommunikation, vilket innebär att om en order inte når fram, så händer ingenting hos mottagare, då sändaren "vet inte om" att t.ex. lampan inte tändes. Nexa är ett system jag själv använder med Nexa Bridge X för lite automation, just med med den biligare 433MHz tekniken, och har även installerat det hos flera kunder. Mycket bra pris/prestanda för mindre enklare styrningar. Det dyrare systemet med Z-Wave protokollet är givetvis mycket mer användbart med större styruppdrag, men i stort sett dubbelt så dyrt.
- Yale Doorman Säkerhetssystem med dörrlås, sensorer, rökdetektorer, rörelsedetektorer, siren, manöversatser mm. När det gäller dörrlåsen, så kan de anses vara automation, då man kan ställa in öppningskoder för vissa tider, ge personliga koder under vissa tider mm, om man laddar in appen och konfigurerar låset i mobilen. Yale är helt säkerhetsinriktad automation.
- Eglo Belysningsstyrning av crosslink sortimentet.
- Ledvance Belysningsstyrning av det egna sortimentet.
- Gardena Trädgårdsautomation, robotgräsklippare, bevattning mm.
- EUROM Värmeelement för styrning med WiFi. Okänt om elementen kan sammankopplas med temperatursensorer och styras centralt mera energiekonomiskt med temp-/tidschema.